Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2007 13:52 - Едно писмо може ли да изгони нещастието? А сто?
Автор: maxdamage Категория: Лични дневници   
Прочетен: 871 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.12.2007 14:11


Случвало ли ви се е да ви пратят e-mail със подобен на този текст:

"ЩОМ ЧЕТЕШ ТОВА В МОМЕНТА=>
НЯКОИ ТЕ ОБИЧА И ТО МНОГО!!!
ИЗПРАТИ ТОВА СЪОБЩЕТЕНИЕ НА
ВСИЧКИТЕ СИ АБОНАТИ И УТРЕ ЩЕ СЕ
СРЕЩНЕШ С ЛЮБОВТА НА ЖИВОТА
СИ!!!!!моля те непрекъсвай
ВЕРИГАТА!!!(ПРАТИ ГО ПОНЕ НА 10
ЧОВЕКА В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ЩЕ ИМАШ 4 ГОДИНИ НЕЩАСТИЕ" ?

Правописните грешки ги оставяме на страна - те се предават с copy/paste функционалността. Съдържанието е много позитивно, вдъхващо увереност и сили да се справим с ежедневните проблеми, да дочакаме утрешната среща с "ЛЮБОВТА НА ЖИВОТА СИ"... Изобщо всичко изглежда ОК... до момента с молбата за "непрекъсвай ВЕРИГАТА!!!" и строгите заплахи с "4 ГОДИНИ НЕЩАСТИЕ" при неизпълнение на иначе така задължителното препращане. Не изглежда много читаво да има рязка промяна на настроенията: от пожелания, през молби та чак до заплахи.
На мен това ми беше N-то поред писмо от колежката М. (а мисля, че е ясно, че тя не e единствената, която ме затрупва от тях) от университета, в който благополучно завърших образованието си. Е не издържах, вярвайте ми. Ето какво й отговорих:

"Здравей М.,

Иска ми се да ти отговоря на поне една от e-mail бомбите които получаваш и те зарибяват да разпращаш. Нищо против нямам да ми се пълни входящата пощенска кутия с информация, но все пак за всяко нещо си има причина. Сега ще ти нахвърля причините поради които някой, някъде има изгода от такива e-mail бомби (далаверката е навсякъде и парите въртят света - безспорно е).

Mрежата отдавна се е превърнала в бунище където се съхраняват всякакви глупости и идиотизми и все повече хора я ползват както за работа така и за удоволствие. Не казвам нищо против горенаписаното съобщение, а напротив. Радвам се че прочетох 5-6 реда с хубави думи, а не поредната колонка с "черна хроника" в някой ежедневник. Дотук добре, но целта на тази атака (нека я наричаме атака) е да се съберат възможно по-голям брой e-mail адреси от потребителите на мрежата...
 
/лирично отклонение #1/:
Както виждаш, когато получиш писмо от някой, който го е изпратил на 100 човека се виждат всичките 100 адреса до които е било адресирано. Ако имаш писмо прикрепено в друго писмо и то в друго писмо, на всяко прикрепено има по още 100 адреса и схемата вече придобива лавинообразен вид... т.е. колкото повече писма има прикрепени едно в друго като матрьошки, толкова по-голям брой адреси се събират.
/край на лиричното отклонение #1/

Та мнoгoбройната аудитория на мрежата е много подходяща за реклама на всякакъв вид продукти. Някои злонамерени субекти чакат да получат такива писма, за да използват събраните адреси и да ги регистрират в сайтове за всякакви шитс като: "penis enlargement", "viagra advetising", "find your soulmate", "find a woman just with one click in your city to f**k tonight" и т.н. за което им се плаща от съответната компания за реклама и дистрибуция на каквото там си рекламират. Друга възможна версия е, че като отвориш писмото, в него има връзка към уеб сайт и когато го посетиш, се "закачаш" за cookie (или троянски кон, или дупнишко магаре :)) - всякаква вирусоподобна гад),  което ти извлича серийните номера на лицензираните програми и ги праща на майната си при тоя дето е писал лошите коне и магарета, с което ставаш "жертва на софтуерно престъпление" (както M1cr0$0ft обичат да се изразяват след като открият нелицензиран техен продукт с VV1nd0vvs Genu1ne Advantaqe t00l - цензурата е наложителна, съжалявам), тъй като сме предоставили (без да искаме) софтуер за употреба на трети лица, които не са платили за него. Спомням си че по едно време получавах едни реклами за продажба на софтуер със 70-95% !!! отстъпка... ами да, като са го откраднали могат да го продадат и за един лев и пак да са на печалба.

Не могат да ти разбият e-mail-а, нито на съседа, нито ничий друг без да знаят паролата, но могат да те залеят със реклама до "доповръщане" и да ти заразят компютъра със зла гад - кръвопиец :). И то защото сме видяли две-три хубави думи и сме се зарадвали че има и добри хора, за които материалните неща не са важни, а са изпълнени с духовни ценности (а дано ама на-дали).

И не е виновен човека който ти го праща, нито който му го е пратил, нито предишния... и така до предпоследното звено на веригата, а този който е платил на първия подател, за да се вържат хората с добри сърца примерно на историята с Маделин (ти ми праща и за нея две писма... за подробности относно Маделин виж "лирично отклонение #2") както и на куп други истории... Та той плаща за рекламата, която си избива парите само с един продаден продукт най-вероятно. Това което имам предвид е, че нито една плочка от доминото не е виновна за това че е паднала когато предната я е бутнала, а е виновно лошото пръстче което е започнало мини-апокалипсиса. След това гравитацията си казва думата. И в този случай е така... Първия е виновен а после интернет потребителите сами си го докарват до главата... ааа исках да кажа до пощенската кутия.

/лирично отклонение #2/:
По новините дават от време на време историята с Маделин... ами тъжна работа. Родителите на такива деца трябва да ги хоспитализират, вържат, упоят, на системи да ги сложат... и да им сложат социопати за медицински сестри за да се почувстват виновни. Надявам се негодниците да си получат заслуженото. Разследват ги засега.
/край на лирично отклонение #2/

Ако мислиш, че тази информация би била полезна на някой друг НЕ ИЗПРАЩАЙ ТОЗИ E-MAIL на всичките си контакти, а се обади по телефона да му го кажеш (с приблизителна точност поне), чуйте се с човека на когото държиш и обичаш, посмейте се заедно... или пък по-добре се вижте ако имате възможност. Аз така споделям щастието си, а не чрез e-mail.
Ако пък мислиш, че това което четеш в момента е плод на болен мозък, то най-вероятно си права за себе си, тъй като си е лично твое право да мислиш за мен каквото ти си прецениш. В такъв случай ще се радвам да разбера че си се забавлявала докато си го чела (ако изобщо си стигнала до края), а след като го изтриеш ще чакам с нетърпение следващата e-mail бомба която да ме подканва да я "изпратя" на 999 човека, което бъди сигурна, че няма да направя.

И в двата случая се надявам да не съм ти загубил времето. Него никoй не може да го върне.

Поздрави.
Н."

До текущия момент М. не ми е отговорила. Започнах да се притеснявам да не съм й докарал стрес от Мрежата като цяло. Тя може и да не е знаела, че има дупнишки магарета там навън... и да е спряла да ползва компютър изобщо.
Обаче в крайна сметка не съм препратил нито едно писмо от онези на всичките си "нещастни" контакти. Ама и те не се оплакват от нещастие... Ми да кажат и ще им пратя някое забавно клипче, виц или ще им се обадя, както обещах в писмото до М. И аз самия не се чувствам нещастен. Напротив. Много си ми е добре. И не изпращам заплахи за "4 години нещастие" на приятелите си.



П.П.: Наскоро ми попадна и този линк:
http://en.wikipedia.org/wiki/Chain_letters
Това само потвъждава тезата ми, а източникът поне е глобален. Забележката е, че некоректно наричам "Chain Letters" с имена като "e-mail бомби" и "атаки".


Тагове:   може,   писмо,   НЕЩАСТИЕТО,


Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: maxdamage
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14062
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 14
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930